Fotovraag zonnevlekken.


Hallo allemaal,

Zondagochtend in alle vroegte op stap, bewapend met statief en grijs-verloop filter, vind ik een mooi plekje tussen de wieden waar de lucht al roze begint te kleuren. Ik ben net op tijd! Enthousiast begin ik mijn eerste zonsopkomst vast te leggen. Hij is prachtig om te zien, maar om vast te leggen valt nog niet echt mee. Scherp stellen vond ik lastig. Het resultaat viel me dan ook een beetje tegen. Kleuren zijn mooi. Tja, die vlekjes, ik weet het, ik denk dat het filter niet helemaal schoon was…. dom, dom….. Maar mijn vraag is eigenlijk: hoe komen die “zonnevlekken” op de foto en vooral: hoe voorkom ik dat?

Groeten,  Berty de Wit.

Ik geef het op, ik had  drie verschillende foto’s geselecteerd, maar ik krijgt steeds een en de zelfde in dit bericht. Weet ook niet hoe ik ze moet verwijderen. Sorry. Maar jullie zien vast wel wat ik bedoel.Ik had er foto’s bij met nog meer ” zonnevlekjes.”


Leave a comment

10 thoughts on “Fotovraag zonnevlekken.

  • Marcel Runhart

    Die zonnevlekken noem je ‘Lens flare’ en is licht dat direct in de lens valt en daardoor gaat dwalen. Het kan goed dat dit veroorzaakt word door het filter dat je gebruikt.
    Misschien heb je er ook nog een extra UV-filter op je objectief zitten? Die zou ik dan in ieder geval tijden het fotograferen verwijderen.
    Meestal kun je het probleem oplossen met een zonnekap, maar ik denk niet dat die past samen met het filter. Je kunt dan nog proberen om je handen te gebruiken als zonnekap. Plaats je handen naast de opening van het objectief maar zorg er wel voor dat ze niet in beeld komen.

    Succes, zijn mooie foto’s!

  • Pieter Poot

    Berty,

    Ten eerste geweldig dat je de weg naar deze Blog heb weten te vinden en…je Portfolio al hebt gevuld. Mijn complimenten en erg leuk.

    Mijn eerste reactie op je foto’s = je was net te laat 🙁
    Vuistregel: Als je met je ogen in de zon kunt kijken, zonder dat je ogen beginnen te tranen dan kun je de zon vol in beeld fotograferen. Lukt dit niet (en ik denk dat dit het geval was bij jouw opnamen) dan valt er te veel licht op de sensor.
    Voordat het licht op je sensor valt passeert het nogal wat glas-laagjes. Je grijsverloopfilter, eventueel je beschermfilter en dan nog eens alle glaslagen waaruit je lens is opgebouwd. Dan is een lens-flare haast niet te voorkomen.
    Je kunt met liveview (beeld op je LCD ipv zoeker) deze lens-flare ook al zien voordat je de opname maakt, voorkomt teleurstelling achteraf. Door je camera/lens volledig parallel te houden aan de lichtbron (de zon in dit geval) maak je de grootste kans een opname zonder lens-flare te maken.

    Ten tweede; deze vraag is super interessant voor alle leden! Door elkaar dit soort praktijk vragen voor te leggen op deze Blog kunnen we allemaal wat leren en hopelijk ook verschillende meningen van leden lezen hoe zei denken dit probleem op te lossen.

    Kortom, goed bezig en hopelijk heb je iets aan mijn antwoord en die van Marcel 🙂
    Heb je nog meer vragen hierover? Bijvoorbeeld door de gegeven antwoorden, stel ze a.u.b. Houdt de discussie levendig!

  • Berty de Wit Post author

    Bedankt voor jullie reacties, Marcel en Pieter! Hier heb ik echt wat aan!
    Dat met die handen heb ik geprobeerd Marcel, dat zie je op de tweede foto ….. Ik had er geen extra filter voor.
    Wat je zegt Pieter, te veel licht door al die lagen, snap ik. Ik heb het niet geprobeerd zonder filter, maar zou dit effect dan minder kunnen zijn, omdat je toch een laag minder hebt? Bovendien staat een verloopfilter ook best een stukje van de lens af, dat geeft misschien nog meer flare??
    Je hebt het over “volledig parallel” , valt dan de flare precies in de lichtbron, waardoor je het niet ziet?

    Berty

    • Pieter Poot

      Berty,

      Achtergrond info; http://vinkacademy.nl/fotografietips/wat-is-lensflare
      Bij zonsopkomsten en zonsondergangen haal ik mijn ‘Protector’-filter eraf!
      De lichtbron vol in de lens = vragen om problemen.
      Draai je camera iets zodat het licht van opzij komt, dan gaat de Zonnekap ook z’n werk doen, als het zonlicht recht van voren komt heeft een zonnekap of hand geen enkele zin.
      Je kunt altijd nog proberen je verloopfilter niet in de houder te plaatsen maar met je hand strak tegen je objectief aan te drukken.
      En het verkleinen van je diafragma (groter getal) verkleint de lens-flare waardoor deze misschien in de nabewerking onzichtbaar weg te poetsen is.

      Dit is een leuke oplossing maar niet voor iedereen weggelegd;
      http://forum.belgiumdigital.com/f20/lensflare-voorkomen-252171.html

      Maar eigenlijk geldt; Vermijd rechtstreeks licht bij felle lichtbronnen (zoals de zon)

  • Jan Fictorie

    Tja zonnevlekken, wie is er niet mee thuis gekomen.
    Mijn eerste foto’s met grijsverloop filter gaven ook deze zonnevlekken te zien.
    Ik heb ze later met fotobewerking uit de opname gehaald, maar voorkomen is altijd beter.
    Eens met Pieter en Marcel hoe zonnevlekken te voorkomen.

    opname zijn prima van compositie waarbij gebruik gemaakt van een natuurlijk kader.

    Dit is een prachtig onderwerp voor de Blog en hoop dat nog meer oplossingen worden aangedragen of vragen worden voorgelegd.
    Mijn complimenten voor je inzet en gebruik van de site.
    Groet Jan

  • Frans Beuming

    Hallo Betty,,,,

    Die zonnevlekken hinderlijk,,,, maar,, de deskundige commentatoren in dit blog over zonnevlekken komen al met oplossingen las ik.

    Maar die andere hinderlijke vlekjes[sensor] daar kan je wel wat aan doen ze komen steeds in een vast patroon terug op je mooie foto’s.
    Sensor laten reinigen resulteert in nog mooiere foto’s van je.
    Er zijn ook schoonmaaksetjes te koop of in eerste instantie met behulp van een krachtige blaasbalg.

    groetjes Frans.

    • Berty de Wit Post author

      Nou, sensor reinigen zou ik mezelf niet aan durven wagen, maar die vlekjes op mijn foto’s komen volgens mij van het grijs verloop filter. Die had ik echt schoon moeten maken…. maar ja, ‘s ochtends kwart over 7, koud, donker…… Goede les voor de volgende keer.
      Berty

  • Pieter Poot

    Berty,
    Ik hoop voor je dat je filter niet helemaal schoon was. Deze al dan niet terechte ‘sensor-vlekjes’ zijn in PhotoShop(Elements) en/of Lightroom wel eenvoudig te verwijderen (retoucheren) en waarschijnlijk ook wel in de Software die bij je camera geleverd werd (en die de meeste mensen nooit geïnstalleerd hebben…en dus niet kennen).

  • Anneke Hooijer

    Die kleiner donkere vlekjes ogen als stofjes op de sensor. En ik waag me er ook (nog ) niet aan om dat zelf schoon te maken. Ik laat het doen maar ben er ook huiverig voor het (te ) vaak te doen. Achteraf zijn ze redelijk makkelijk te verwijderen met de software.

    De lens flare kun je bij het fotograferen zo direct in de zon, vaak al zien aankomen. Vaak onvermijdelijk. Het is net als bij het zelf direct in het zonlicht kijken. Een zonnekap werkt alleen van opzij.